Costumière

(MODINT-gecertificeerde, volledige opleiding)

In deze opleiding komen alle technieken aan bod die je leert in de cursus Couturetechnieken (ritsen, zakken, sluitingen, kragen en mouwen inzetten, etc.), en de theorieën die je bij Patroontekenen (ontwerpen, uittekenen en aanpassen, van allerlei kledingstukken) tegenkomt. Aan de hand van tekeningen, en vanzelfsprekend ook in de lessen, wordt alles je heel duidelijk uitgelegd. We voorzien je van een uitgebreid inschrijfpakket. Dit bevat alle benodigde stoffen en fournituren. Je kunt dus direct aan de slag. En na de opleiding te hebben gevolgd, heb je een bijzonder mooi naslagwerk waarin je altijd alles terug kunt vinden.

De opleiding bestaat uit 5 delen:

  • Rokken
  • Broeken
  • Basispatronen
  • Mouwen en Kragen
  • Diversen

 Deel A

In het eerste deel leer je het tekenen van heel veel verschillende rokken. Ook alle naaitechnieken die in al deze rokken voorkomen worden in dit boek beschreven en genaaid.

 Deel B

In deel B leer je het tekenen van diverse broekrokken en heel veel broeken voor dames, heren en kinderen. In de afwisselende praktijklessen leer je alle voorkomende technieken te naaien die in een dames- heren- of kinderbroek gebruikt worden.

 Deel C

In dit deel leer je het tekenen van blouses, japonnen, tunieks, overgooiers en overhemden enz. Je leert kragen opzetten en mouwen inzetten en afwerken met bijvoorbeeld een manchet. Ook de bijbehorende naaitechnieken worden weer geleerd.

 Deel D

In deel D leer je het tekenen van alle soorten kragen en mouwen die je je maar kunt bedenken. Door al deze technieken leer je spelenderwijs het zelf ontwerpen van kleding. Je leert het inzetten van de mouw en het aannaaien van verschillende kragen. Ook leer je het innaaien van de voering.

 Deel E

In deel E leer je niet dagelijkse kleding maken, zoals luxe lingerie en badkleding. Maar ook trainingspakken. In dit laatste deel behandelen we ook Textielwarenkennis, want het is belangrijk om te weten waar bepaalde stoffen van gemaakt worden en hoe je deze moet behandelen.

Leerplan:
In deze modevakopleiding leer je zelfstandig patronen tekenen. Je leert het naaien van dames- en meisjes kleding. o.a rokken, broeken, blouses, japonnen en kinderkleding
Er worden diverse naaitechnieken aan de hand van deelopdrachten genaaid zoals o.a. inzetten van een rits, knoopsgat maken, zakken en kragen. Je maakt een overzichtelijk naslagwerk. Er wordt veel aandacht besteed aan het naaien, afpassen en proportie aanpassingen van maatkleding van de patronen die je zelf hebt getekend. Ook worden er modellen uitgewerkt op ½ schaal.
Bij het maken van de kledingstukken worden couture- en confectietechnieken gebruikt.

Ervaring krijgen met patronen op maat te tekenen en aan te passen aan het figuur en de naaivaardigheid is erg belangrijk in de opleiding. 
Na deze opleiding kan je zelfstandig eenvoudige kledingpatronen tekenen op maat en het patroon zelfstandig uitwerken tot een kledingstuk op maat.

Vakken:
- patroontekenen op ware grootte en 1/4 schaal
- naaien van deelopdrachten
- naaien van kledingstukken op ware grootte en ½ schaal
praktijkkennis

De boeken dienen vooraf te worden aangeschaft. Dat kan in delen. Na deze opleiding kan je verder gaan met de opleiding tot Coupeuse om meer kennis en ervaring op te doen. 

Opleidingsduur – studiebelasting:
Opleidingsduur minimaal 1,5  jaar en omvat 32 lesweken, De lessen zijn 2,5u per keer op een ochtend of middag. Het huiswerk is gemiddeld 8 – 10  uur per week.

Groepsgrootte:
Max. 5 leerlingen.

Vooropleiding/ toelating:
Je moet voldoende naai-ervaring hebben om de opleiding tot Costumier/ Costumière te kunnen volgen. Via de naailessen kan je instromen in de opleiding. Je kan ook de basis mode opleiding volgen en als die met goed gevolg is afgerond kan je gelijk instomen in de modevakopleiding tot Costumier/ Costumière.
Heb je al wel voldoende naai-ervaring dan is het mogelijk om gelijk te beginnen met de opleiding tot Costumière. Tijdens een intake gesprek vragen wij kledingstukken die je hebt genaaid mee te nemen. Wij kunnen dan beoordelen of het niveau van Costumier/ Costumière haalbaar is.

Afsluitend examen:
De mode opleiding wordt afgesloten met het examen tot Costumière dat landelijk wordt afgenomen door het HCH-cursussen. Bij het behalen van het examen ontvang je het diploma Costumier/ Costumière.
Branche erkenning; branchevereniging MODINT te Zeist.

Vervolg opleiding:
Deze mode opleiding is geschikt als vooropleiding tot de opleiding tot Coupeur/ Coupeuse.

Opleidingskosten:
Één les per week                              € 1099,- per schooljaar ( 2023- 2024)             Boeken:                                            € 121,00 (1e boek) 2 t/m 5e € 84,00 per stuk
Examen kosten                                 € 90,00, niet verplicht.

Materiaal kosten:
Voor de kledingstukken die je gaat maken moet je zelf de stoffen en fournituren verzorgen. Geschatte kosten ca. € 300,- 
Je kunt deze ook via de Modevakschool bestellen of in een stoffenwinkel/ markt kopen.