Coupeuse / Coupeur

Modint erkende opleiding. 

Coupeuse/Coupeur

Deze opleiding tot coupeuse (of coupeur) is een vervolgopleiding op de opleiding tot costumière. Tijdens deze opleiding wordt nog dieper ingegaan op de reeds in de costumièreopleiding behandelde stof. Zo leer je het ontwerpen, tekenen en vervaardigen van mantels, colberts, avondkleding, bruidskleding, en nieuwe naaitechnieken, waardoor de kleding nog mooier wordt.

In deze branche-erkende opleiding tot coupeuse (lees meer over MODINT Academy) maak je kennis met het maken van kleding voor bijvoorbeeld mensen met een afwijkend figuur of een lichamelijke beperking. Tevens leer je op een gemakkelijke manier bepaalde patronen te vergroten. En je maakt onder andere een colbert op ½ schaal, compleet met het gehele binnenwerk.

Theorie

Een klein gedeelte van deze opleiding beslaat een theoretische invalshoek, en behandelt de kostuumgeschiedenis. Het is leuk, erg interessant en nuttig om te weten hoe de kleding is ontstaan. Zoals je weet herhaalt de geschiedenis zich. En zeker voor de ontwerpers onder ons is het belangrijk om te weten hoe men zich kleedt. Van vroeger tot nu.

Inhoud

De opleiding tot coupeuse / coupeur bestaat uit drie delen. Je ontvangt vanzelfsprekend de materialen die je nodig hebt, zoals lesboeken en instructies, teken- en overtrekpapier, ringbanden waarin je alle tekeningen en werkstukken kunt opbergen, de stof en fournituren om alle werkstukken te maken. Aan de hand van tekeningen, en vanzelfsprekend ook in de lessen, wordt alles je heel duidelijk uitgelegd.

Leerplan:
Na het behalen van het diploma Costumière gaat de leerstof verder tot Coupeur/Coupeuse. De opleiding uit twee delen: een praktisch gedeelte en een theoretisch gedeelte.

Er wordt veel aandacht besteed aan het naaien en pasvorm van kleding o.a. colbert, mantels e.d. met ambachtelijke vaktechnieken, het naaien van deel opdrachten, uitwerking van de patronen die je zelf hebt getekend op ware grootte en op ½ schaal tot een kledingstuk. 

Opleidingsduur – studiebelasting:
De Coupeur/ Coupeuse opleiding duurt minimaal 2 jaar, één les per week. Het huiswerk is gemiddeld 8 – 10  uur per week.

Groepsgrootte:
Max 5 leerlingen.

Vooropleiding/ toelating:
De Costumière opleiding is de opleiding die nodig is om de vervolg opleiding Coupeur/ Coupeuse te kunnen volgen.

Afsluitend examen:
Het examen wordt afgenomen door HCH cursussen. Examenduur: 1 dag.
Branchevereniging MODINT te Zeist

Opleidingskosten:
Één les per week:                   €1099,- per schooljaar ( 2023- 2024) 
Boeken:                                  € 105,00 per stuk (3 delen)                 
Examen:                                    € 90,00, niet verplicht.     

Materiaal kosten:
Voor de kledingstukken die je gaat maken moet je zelf de stoffen en fournituren verzorgen. Geschatte kosten ca. € 600,-
Je kunt deze ook via de Modevakschool bestellen of in een stoffenwinkel/ markt kopen